Laagspanningsinstallatie
Algemene elektrische installaties (bv. laagspanningsinstallatie) in industriële en tertiaire gebouwen en projecten omvatten alle systemen en infrastructuren die essentieel zijn voor het functioneren van commerciële, kantoorgebouwen, winkelcentra, scholen, ziekenhuizen en industriële gebouwen. De elektrische installaties in deze gebouwen moeten voldoen aan de specifieke eisen voor veiligheid, functionaliteit, energiebeheer en flexibiliteit om het gebruik van verschillende elektronische systemen en apparatuur mogelijk te maken.
Belangrijke componenten van algemene elektrische installaties in gebouwen
- Elektrische energievoorziening
- Aansluiting op het net: Het gebouw moet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet via een hoofdaansluitingskast (vaak een MV/LV-transformatie voor grotere gebouwen).
- Distributiesysteem: Van de hoofdverdeelkasten worden de elektrische circuits verdeeld naar verschillende zones van het gebouw, zoals verlichting, stopcontacten, HVAC-systemen, machines, procesinstallaties , …
- Zekeringssystemen: Dit omvat de installatie van zekeringen, stroomonderbrekers, en aardlekschakelaars om de veiligheid van het elektrische systeem te waarborgen.
- Verlichtingssystemen
- Algemene verlichting: Het gebruik van energiezuinige verlichting zoals LED’s in kantoorruimtes, gangen, productieruimtes, magazijnen en gemeenschappelijke ruimtes is standaard. Dit omvat ook noodverlichting die in geval van stroomuitval of calamiteiten automatisch wordt ingeschakeld.
- Dimbare verlichting en sensoren: In moderne gebouwen worden vaak dimbare systemen en aanwezigheidssensoren geïntegreerd om energie te besparen door verlichting alleen in te schakelen wanneer dat nodig is.
- Daglichtregeling: Dit systeem past de verlichting aan de natuurlijke lichtinval aan, om de energieverbruik van verlichting te minimaliseren.
- Stopcontacten en stroomvoorziening
- Gegroepeerde stopcontacten: Stopcontacten moeten strategisch worden geplaatst in verschillende kantoorruimtes en gemeenschappelijke zones. Voor een efficiënt stroombeheer kunnen ook gespecialiseerde stopcontacten worden geïnstalleerd voor bijvoorbeeld IT-apparatuur, zware machines, procesinstallaties.
- Elektrische installaties voor speciale apparatuur: Denk hierbij aan systemen voor serverruimtes, keukenapparatuur in bedrijfsrestaurants, of laadstations voor elektrische voertuigen (EV).
- Power-over-Ethernet (PoE): Dit systeem levert zowel data als elektriciteit via één kabel (meestal voor netwerkapparatuur zoals telefoons, camera’s, en toegangssystemen).
- Branddetectie en Noodstroomvoorziening
- Brandalarmsystemen: Elektrische installaties moeten zijn uitgerust met een brandalarmsysteem dat bestaat uit rookmelders, hittemelders, en alarmsignalen. In grotere gebouwen wordt vaak een centraal branddetectiesysteem gebruikt dat gekoppeld is aan de brandweer of beveiliging.
- Noodverlichting en vluchtwegverlichting: Noodverlichting zorgt ervoor dat de vluchtwegen in geval van stroomuitval goed zichtbaar blijven. Het systeem moet voldoen aan de lokale wet- en regelgeving.
- Noodstroomvoorziening: In veel commerciële gebouwen zijn er generatoren of UPS (uninterruptible power supply) systemen die zorgen voor een continue stroomvoorziening in geval van een stroomonderbreking, zodat kritieke systemen blijven werken.
- Noodstroomaggregaat: Wanneer een installatie gedurende langere tijd onder spanning dient gehouden te worden bij een spanningsuitval is een UPS onvoldoende en dient terug gevallen te worden op een noodstroomaggregaat voor de voeding van de installatie.
- Netwerkinfrastructuur en datacommunicatie
- Datakabels en bekabeling: Gebouwen hebben geavanceerde netwerkinfrastructuren voor interne communicatie, internetverbindingen en telefonie. Dit omvat de bekabeling van netwerkverbindingen, zoals CAT5e, CAT6a of glasvezel.
- Serverruimtes en telecomruimtes: Dit zijn speciale gebieden die elektrische installaties en koelsystemen vereisen om de servers en netwerkapparatuur in topconditie te houden.
- Wifi- en telefooninstallaties: Naast de bekabeling wordt er vaak gebruik gemaakt van draadloze technologieën, zoals wifi-installaties, die elektrisch gevoed moeten worden voor goede dekking door het gebouw.
- Toegangscontrole en beveiligingssystemen
- Toegangscontrolesystemen: Elektrische systemen worden gebruikt voor toegangspunten (deuren, poorten) en kunnen werken met elektronische sleutels, gezichtsherkenning, biometrie of kaartlezers.
- CCTV-systemen: Beveiligingscamera’s worden geïntegreerd met een elektrisch systeem dat de beelden bewaart en/of live streamt naar beveiligingspersoneel.
- Intercomsystemen: Veel gebouwen gebruiken elektrische installaties voor communicatie tussen verschillende afdelingen, de receptie, en de beveiliging via intercomsystemen.
- Slimme gebouwbeheersystemen (BMS)
- Gebouwautomatisering: Dit systeem integreert alle technische installaties van het gebouw, waaronder verlichting, HVAC, alarm- en communicatiesystemen, zodat ze centraal beheerd kunnen worden. Via een BMS kunnen ook energieverbruiksmetingen worden uitgevoerd en kan er automatisch worden gestuurd op bijvoorbeeld energiebesparing.
- Energiebeheer en optimalisatie: Het BMS kan zorgen voor de monitoring en het beheer van energieverbruik in het gebouw door bijvoorbeeld niet-essentiële systemen uit te schakelen wanneer dat mogelijk is, of het aanpassen van de temperatuur op basis van de aanwezigheid van mensen in een ruimte.
Veiligheids- en regelgevingseisen
Elektrische installaties in tertiaire en industriële gebouwen moeten voldoen aan strikte veiligheidsnormen en lokale regelgeving. In België worden deze bijvoorbeeld geregeld door de Belgische norm NBN C 61-112 voor elektrische installaties, die eisen stelt aan de installatie, het onderhoud en de veiligheid van het systeem. Dit omvat ook de certificering van de installateurs en het naleven van de voorschriften van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Laagspanningsinstallatie is essentieel voor de werking van commerciële, industriële en openbare gebouwen. Ze omvatten systemen zoals energievoorziening, verlichting, stopcontacten en noodstroom, ontworpen voor veiligheid en efficiëntie. Innovaties zoals slimme gebouwbeheersystemen en energiebeheer zorgen voor kostenbesparing en duurzaamheid. Deze installaties voldoen aan strikte regelgeving om veiligheid te waarborgen en dragen bij aan een optimaal functionerend gebouw. Met een goed ontworpen laagspanningsinstallatie profiteert u van betrouwbaarheid en moderne technologieën.
Neem nu contact met ons op.